maandag 7 februari 2011

Tout a continué

September 2010


"Non, non, rien n'a changé. Tout tout a continué" Nee, er is niets verandert, alles is hetzelfde gebleven. Hoe graag ik het ook anders zou zien, het is o zo waar. Films, boeken, vrienden en docenten. Allemaal schilderden ze de Universiteit af als een soort Walhalla. "Ellen," zeiden ze, "op de Universiteit wordt alles beter." Meer uitdaging, meer vrijheid en meer plezier in het leren, het zou er allemaal zijn. Jippie! Vergeleken bij de Universiteit zou de middelbare school maar een slap aftreksel zijn, een ordinaire gevangenis vol saaie lessen, massa's huiswerkopdrachtjes en beklemmende regelingen. Ja, op in Utrecht zou ik het goede leven leren kennen.

Maar is dat zo? Ik waag het te betwijfelen. Echt wel dat colleges saai kunnen zijn. Echt wel dat je gewoon huiswerk moet maken. En net zo dom als op de middelbare school (no difference there). Weer simpelweg wat dingetjes uit je boek overschrijven, inleveren en klaar is Ellen (of Kees). Naast deze duidelijke overeenkomst, is er ook nog een belangrijkverschil en dat is bepaald niet in het voordeel van de Universiteit. Op de middelbare school is het niet zo erg als je een keer je huiswerk niet maakt. Een keertje nablijven, een beetje strafwerk of gewoon een geïrriteerde docent; veel erger werd het allemaal niet. Dit allemaal ervan uitgaand dat het huiswerk met regelmaat gecontroleerd wordt, wat ook nog niet het geval is.

Nou, dát is hier in Utrecht wel anders. Iedere week keurig netjes je getypte blaadjes inleveren. En wee degene die dat niet doet, want de consequenties zijn behoorlijk: een 1 die 10 tot 40% van je eindcijfer uitmaakt en het bij voorkeur onmogelijk maakt het vak nog te halen. Slimme docent die de opgaven laat inleveren tijdens een hoorcollege: dan moet de student daar ook nog heen. Ziek? Foei! Extra opdracht maken. Twee keer ziek? Extra foei! Op je knieën naar de studiecoördinator en smeken of je toch alstublieft het vak nog mag halen. Lekker systeem. Het voelt weer als op de middelbare school. Nee jij mag geen boeken lezen in de les. Jij moet opletten. Jij moet doen wat wij willen ook al heb je het niet nodig. Iedereen moet het immers. Meer dan eens vervloek ik het Nederlandse "egale" onderwijs. Vreselijk. Is de Universiteit een Walhalle? Nee zeg. De Universiteit is schools. Afschuwelijk schools. Schoolser dan schools. En da's knap.

1 opmerking:

  1. Hoi Ellen
    Pas op dat je je niet te boos maakt op het systeem, dat is het niet waard. Componeer je eigen leerplan en zie de universiteit als een zelfbedieningswinkel (met natuurlijk de vakkenvullers). Het kan je lukken om hiervan een sport te maken en de humor er van in te zien, en door je ervaringen bij te dragen aan verandering. Je zou een colomn moeten krijgen in de NRC, maar dan anoniem, want anders krijgen docenten (de faculteiten) een hekel aan je; die staan voor gek, en hebben ook hun ego. Als je door deze blog meer tegenwerking krijgt, dan zullen we iets anders moeten verzinnen.
    Heel veel succes met je ontdekkingstocht door de uni-rimboe. Je kwalitatieve, narratieve, benadering zal verderop als wetenschappelijk gezien worden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen