woensdag 30 maart 2011

Politics

Januari 2011,

Vandaag heb ik (weer) even een hekel aan de politiek. Ik was toch al niet erg te spreken over het nieuwe kabinet *kuch*, maar nu ik de onderwijsplannen van deze regering zie, krijg ik toch wel even de kriebels. Wat een rare ideeën hebben mensen soms! Ik snap dat iedereen moet bezuinigen, maar het doet me toch vaak aan een loesjeposter denken, waarin de student vergeleken werd met een perssinaasappel. En er zit wel wat in. Studenten zijn een makkelijke, relatief weerloze groep om op te bezuinigen. Dat gebeurt dan ook ieder jaar weer. Vroeger was het nog een verplicht ov van de studiefinanciering (jammer voor die studenten die altijd liften of weinig reisden), later werd het het in plaats van de hele week nog maar óf een week-, óf een weekend-ov. De basisbeurs is al jaren niet verhoogd met de inflatie, laat staan met de stijging met de welvaart. En het collegegeld en de zorgpremies gaan ieder jaar weer flink omhoog. Het geld van studenten wordt dus steeds minder waard en ze moeten er steeds méér van betalen.

En nu gaan de studenten zelfs minder geld krijgen (studenten hebben namelijk altijd geld genoeg, dat is een algemeen bekend feit *not*). Nog maar 3 jaar studiefinanciering, in plaats van 4 of 5 jaar. Gelukkig blijft de aanvullende beurs voor arme sloebers als ik wel bestaan, anders benadeelde de overheid al helemáál de verkeerde groep. En dan nog die zo omstreden langstudeerdersboete. Drieduizend euro boete voor een student die te lang over zijn studie doet. Én drieduizend euro boete voor de universiteit er bovenop. Dat werkt toch ook soepelere beoordelingen en dergelijke in de hand?

Maar zelfs als er dan echt bezuinigd moet worden op studenten en als dit echt de manier is waarop dat gaat, zelfs dán vind ik dat er iets raars aan de hand is. De langstudeerdersboete gaat namelijk met terugwerkende kracht werken. Iemand die dus 3 jaar geleden een bestuursjaar heeft gedaan, heeft nu een probleem. En de student die een verkeerde studiekeuze heeft gemaakt. Mensen die hun keuze - als ze dit geweten hadden - misschien wel anders gemaakt hadden. En ja, er zijn studenten die te vaak gaan stappen en dan de volgende ochtend hun bed niet uitkomen om naar college te gaan, de studenten die op vakantie gaan in plaats van hun tentamen te leren en die daardoor studievertraging oplopen. En als die 3000 euro boete moeten betalen, dan lijkt me dat volledig terecht. Maar de meeste studenten met vertraging hebben een reden daarvoor die niemand ze écht kwalijk kan nemen (of zou mogen nemen). En die hebben nu ook een probleem; met terugwerkende kracht zelfs. En dat stoort me.

Gelukkig ben ik niet de enige (student), die zich hier zorgen over maakt. Langzaamaan beginnen de eerste aanzetten tot protest te komen. Dus eh, de barricades op! ;)

3 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk boek: IQ te koop. Ik werk op een school waar volgend jaar gestart wordt met een aparte klas voor hoogbegaafde leerlingen. Ik zou het geweldig vinden als jij bij de start, de opening van het schooljaar, je ervaringen zou willen dlen met de leerlingen van deze klas. Het is voor de medewerkers van de school erg spannend hoe dit allemaal zal verlopen maar het meest spannend is het waarschijnlijk voor de kinderen. Ik zou het daarom geweldig vinden als iemand als jij deze jongens en meisjes met een boodschap op weg zou willen sturen. Als het ook maar enigszins denkbaar is dat je dat zou doen, wil je me dan een bericht sturen? Ik ben benieuwd.
  Menny Vellener
  menny@vellener.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ellen,
  Met genoegen heb ik jouw/jullie boek gelezen. Ik was al langer geinteresseerd in hoogbegaafdheid en nu kon ik eens het verhaal van een hoogbegaafd iemand zelf lezen. Leerzaam. Heb je er wel eens over gedacht om andere hoogbegaafden (kinderen, jongeren) te helpen die tegen problemen aanlopen? Je bent tenslotte ervaringsdeskundige en het geeft vast veel uitdaging en voldoening. Zelf hoop ik me daar in de toekomst ook mee bezig te kunnen gaan houden als kindercoach, maar ik ben zelf niet hoogbegaafd (ik zou eerlijk gezegd graag een paar IQ-puntjes van je overnemen.. ;) en mis dus die ervaringen. Maar misschien is dat ook wel niet nodig, we zullen zien. Ik wil je in elk geval veel succes wensen met je studies en verdere loopbaan, wat je ook gaat doen. Ik hoop dat je je talenten op een voor jou prettige wijze weet in te zetten in de toekomst en dat je je uitdagingen toch nog weet te vinden. Desnoods bij de Appie... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Ellen, leuke blog! erg herkenbaar, die frustraties uit je eerste jaar!
  Ik heb een tip, misschien niet waar je direct zelf aan zou denken, maar in aanvulling op je (waarschijnlijk toch al overvolle) vakkenkeuze voor volgend jaar:
  kijk eens naar de minor genderstudies:
  http://www.uu.nl/university/minors/NL/genderstudie/Pages/studyprogramme.aspx

  Gender bleek, zoals ik het leerde kennen, een codewoord voor wél kritisch, wél open voor anders-zijn en anders-denken, wél ruimte voor tegendraadsheid. Dankzij genderstudies kan ik nu mijn eigen niet-bestaande dubbele researchmaster in muziekwetenschap/gendertheorie doen, en zie ik nog licht aan het einde van de academische tunnelvisie.

  Over het nut van dubbele diplomas en de verdere invulling van je 3 jaar gefinancierde studie aan de UU heb ik ook nog meer ideeen, dus mail/facebook me gerust als je interesse hebt om een verder te praten.

  groetjes,
  Freya

  BeantwoordenVerwijderen