woensdag 6 juli 2011

Update

Het is slecht. In en in slecht, dat ik een behoorlijk lang 'even' niets gepost heb. Dat betekent natuurlijk niet dat ik niks beleefd heb, het was zelfs af en toe de moeite van het vertellen waard. De protesten hebben - uiteraard - weinig geholpen. De studiemarathon waar ik aan mee heb gedaan was wel heel erg leuk en leerzaam,dus het was niet geheel nutteloos.

Ik heb de afgelopen tijd heel veel dingen niet gedaan, of niet genoeg. Studeren, studeren en genoeg studeren. Gelukkig heb ik ook dingen wél gedaan, gedeeltelijk naar aanleiding van mijn boek. Ik ben zowaar druk bezig met het overwinnen van mijn spreekangst. En dat moest ook wel, want ik heb een paar keer voor - nouja - meer dan tien mensen gestaan, om het zo maar te zeggen.

Aangezien ik deze post 'update' heb genoemd, mag ik van mezelf wel in een lijstje weergeven wat ik dus wél gedaan heb :)
- lezig gegeven op de hoogbegaafdendag van de TU/e in Eindhoven. Dat was om meerdere redenen leuk. De eerste was dat het nogal een overwinning op mezelf was om voor zo'n grote groep te spreken. De volgende dat ik het ontzettend leuk vond om hoogbegaafde jongeren te spreken. Dan merk ik toch weer dat ik me er (tot nu toe) allemaal best redelijk doorheen geslagen heb. Niet fantastisch, maar wel beter dan sommige anderen. En de laatste reden was omdat me iets grappigs opviel in de vragen die gesteld werden. Er waren met name jongeren, maar dus ook een aantal ouders. De vragen die de jongeren stelden, waren gewoon geïnteresseerd. In de trant van 'goh, wat zou jij doen?' En het was angstaanjagend hoeveel volwassenen hun vraag begonnen (of eindigden) met 'vind jij niet ook dat....?' En als ik dan antwoordde dat ik dat nog niet precies wist, kwam daar een nieuwe hoeveelheid argumenten uit, tot ik alleen nog maar beduusd ja kon knikken. Kinderen wilden echt dingen van mij weten, volwassenen wilden hun eigen denkbeelden bevestigd zien worden. Dat alleen was al leuk.
- lezing gegeven op een Leonardoconferentie. Wat gedeeltelijk een succes was, want ik kreeg een grote bos bloemen en het was een nog grotere overwinning op mezelf, want het waren 1) nog meer mensen dan op de TU en 2) het waren belangrijkere mensen (onderwijsbestuurders en mensen in pak waarvan ik niet wil weten wie het waren). Maar het was gedeeltelijk ook minder een succes, omdat ik eigenlijk te laat was (lees: half uur vast gestaan in nota bene de parkeertgarage!) en dwars door die menigte mensen heen naar voren moest en ik van de zenuwen minstens 10 keer te snel praatte. Maar de andere 'keynote'-speaker was van De Baak en ik had daar nog nooit van gehoord, maar volgens mij moeder wilde je daar wel mee in een adem genoemd worden. Concluderend zal het dus wel een succes geweest zijn.
- ik ben nog wat gaan vertellen op de opleiding pedagogiek aan de hogeschool in Eindhoven. Een redelijk lage opkomst, maar de grootste overwinning op mezelf. Op het laatste moment besloot ik mijn 6 a4'tjes tekst weg te doen en met een briefje met 10 steekwoorden een half uur vol te kletsen. En het lukte nog ook. Dat voelde stiekem best wel goed ;)
- ik ben pas (als in, 2 dagen geleden) naar Deventer (11 intercity-stations verderop: uithoek!) geweest, na een reactie van een schooldirecteur, hier op mijn blog :) Daar heb ik met docenten gesproken die de nieuwe hoogbegaafdenklas daar volgend jaar gaan starten en dat was nieuw voor me. En alleen daarom al heel erg leuk. En dan begin volgend jaar daar met de nieuwe leerlingen spreken, waar ik nú al zin in heb. Kinderen zijn lekker naturel :).

Dat is in grote lijnen wat ik heb gedaan. Wat ik ga doen is ook heel leuk en dat is tot begin september op vakantie (heel decadent!). Voor ik vertrek ga ik nog een paar blogposts in de wacht zetten hier. Dan blijft er wat spreiding.

Overigens heel erg bedankt iedereen die hier al een reactie heeft achtergelaten. Als ik zie dat er een nieuwe reactie is schijn ik altijd heel blij te kijken - ik vind het leuk om te lezen. Dus ga vooral zo door!

3 opmerkingen:

 1. Hoi Ellen,

  Ik heb net je boek uitgelezen, bijna in 1 adem. Wat is het op een fijne, toegankelijke manier geschreven! Ook vind ik het heel leuk om te lezen dat je allerlei lezingen doet. Er zou zoveel meer begrip voor hoogbegaafdheid moeten komen, en lezingen van 'ervaringsdeskundigen' zijn heel waardevol. Ik hoop ooit nog een lezing van je bij te kunnen wonen!!
  Ik blijf in ieder geval trouw je blogs lezen.

  Groetjes, Marcelle.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ellen,

  wat een geweldig boek hebben jullie met elkaar geschreven. Ik heb volgens mijn al 15 boeken gelezen de laatste 2 jaar, maar jouw boek vond ik het aller fijnst, herkenbaarst en mooist om te lezen, bedankt hiervoor.
  Wij als ouders hebben een slim kind. Ze is nog jong, maar ik herken nu al heel veel in jouw boek. Eigenlijk is ze gewoon hetzelfde zoals jij jezelf beschrijft en reageerde jouw ouders net als wij reageren op heel veel dingen. Vandaar ook de herkenning. Onze dochter is 5 jaar (april 2006) en is net gestart in groep 3. We weten nu al dat ze nog een klas over gaat slaan, dat heeft school al mede gedeeld of ze gaat het helemaal niet redden. We zitten er bovenop, dus het gaat zeker goed komen, welke wegen we ook gaan bewandelen. Ze is overigens niet getest, maar dat vinden wij ook niet nodig. School doet alles voor ons om haar op deze school te houden.
  Ik ga je blog in mijn favorieten zetten en lekker bijhouden hoe het jouw verder vergaat met alles wat je doet. Geweldig dat je lezingen houdt, dat is hard nodig. Succes hiermee.
  Groetjes Ursula (moeder van vermoedelijk hoogbegaafde dochter)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ellen,

  Je log mist wat discipline... Hoop dat je toch van je studntentijd geniet, ik heb de studie erbij gedaan en verder heel veel studenten vereniging...Manlief had een baan op afgetudeerd niveau naast zijn studie, gewoon wat ideeen. Was een leuke tijd! Leuk boek en veel succes,

  Groetje een lezer

  BeantwoordenVerwijderen